Tuesday, February 24, 2009

uu nk DSLR camera~

Suatu ms di suatu hari..

Lagu ‘Pink-so what’ menyanyi.. (ringtone hnset aku).. kat skrin tepon tulis “umah”..

Answer call..

Ibu : assalamualaikum
Al-khair : wa’alaikumsalam

Ibu : tgh buatpe? Dh mkn dh?
Al-khair : em dh td
Ibu : mkn apa? Masak ke makan kat kedai..
Al-khair : makan aym grg je td kat kdai..
Ibu : mkn kat kedai? Kedai yg sm ye (trus effect bunyi cengkerik mcm dlm anime.. maknanye kurang dpt menangkap meaning untuk soalan tu.. )
Al-khair : ha’a, em tp xla kdi ni je.. sblm ni ada mkn kdai lain, cma skang dh tgk yg ni ok bersih n mkn pn ok, tu yg mkn cni je slalu, lgpun harga dia pn ok jgak.. hee knp mak
Ibu : xde, saje tnye, takut kena “paku” dgn kdai je..
Al-khair : ooo.. xkot.. lgpun cmne kte nk tau pun klau kte kena “paku” tu..
Ibu : masak la kat rumah ..
Al-khair : alaa hee.. em mak xyahla rsau.. insyaAllah ok kot..

.. then bual2 lg..

.. point is.. skang ni kte jd xtau.. btul ke kdi tu ok n sdap n murah n apalagi lah, atau kte sbnrnye dh d “paku”…

.. actually kte xpenah pk pn kan.. asal kte tgk kdi tu ok bersih.. then order.. then makan.. “waahh sedap”.. dan smbung makan.. then bayar.. “eh okla harga dia.. xdela mahal sgt.. mkn pn sedap..”.. “tu la kan.. blh la slalu dtg..”.. full stop.. hhuu

.. aku pn xtau apa yg ingin disampaikan sebenarnye.. tp harap2 post ni xmempengaruhi korg untuk meragui kdai2 yg kerap korg g.. hee.. tp klau2 jd trigger untuk buat u all berfikir pn ok jgak.. blh gerakkan gear2 d kpala untuk terus berfikir n mengasah minda untuk menjadi seorang yg bijaksana lg berguna.. XP

p/s: post ini tiada kaitan dgn mempromote atau menjatuhkan mana2 kedai makan mahupun kedai bunga d sekitar anda. Sekian.

9 comments:

dd dudu said...

mcD ade paku x ;p

noname said...

ada ;n baeeekk punya paku ;n

pestisid said...

eh pnah dgr tak restoran mali kat dengkil tu pakai pelaris dan ade sorg ustat pnah nampak makhluk cam toyol?

oh beraninye aku mereveal. tapi, kalau kite dh penah dengar bende2 mcm ni, baik x payah pegi kan. dah jatuh hukum shubhah.

kalau masak sendiri plak, tak kire paku diri sendiri ke? asyik2 suruh diri sendiri masak. cube la suruh awek ke. hahahahha. puk si puk si.

kasut-gombak said...

aku pakai canon. tp org lelaki suke nikon sket, nk2 klu ko masuk forum, diorang akn rachun ko baik punye la utk beli nikon. diorg mmg mengalu2kn la klu ko nk beli canon ni. ala2, welkam to de dark side la.

utk jgka masa pnjg, masa nk beli kamera ko kna pk ko nk pki sistem apa utk kamera ko. dslr bkn stakat bodi je.. bnda2 lain penting. lama2 ko bk beli lens la. klu ko nk lens yg kaler2 putih tu, ko pakai la canon.

nikon mmg kaler dia mcm best sket, nmpk vivid sket tp teknologi canon 5-6 thn trkehadapan dr nikon.

pnjg karangan aku. tp klu ko angkat 1000D, aku rasa xpyh la. pi amek 400D atau 450D klu canon utk beginner. nikon aku xpasti, D80 ok kot. hmm, pnjg penerangan ku. hehe

noname said...

pestisid;
hahah kena paku oleh diri sendiri... kelaka2 XD harams pnye cerdak..

dengkil ada ke?? restoran mali yg mana? huu nsib baik xpernah mkn kat dengkil tu XP

kasut-gombak;
(T_T) terharunye dgn peneranga ko mi, huhuu teruja2 (T_T) terharu2

kasut-gombak said...

emel aku : erme_harlini@yahoo.com
citer kr emel best sket.

noname said...

ko suh cite pki emel kat blog ko, tp ko bg add ko kat blog aku, hahaha kelakar sungguh XP

pestisid said...

bf ku dulu adalah manusia terawal membeli dslr. maka nya, apabila keluar dating asyik menhambik gambar saja. sekarang dia dah bosan. yahuuuu, gembire pasal x payah dah nak berpanas2 gi event2 best semata2 nak berdating dan menemani bf si cameraman.

noname said...

hee i bkan ambik gmbr event kejar utk ambik gmbr.. when i feel like it, i akan snap.. aww XP